Ålandskryssning

Det kanske populäraste sättet att besöka Åland är att göra det via en dagskryssning. Viking Line, Eckerö Linjen, Birka Cruises och Silja Line erbjuder alla olika typer av ålandskryssningar från olika hamnar i Sverige.

Kortare ålandskryssningar

Coronavirus & kryssningar

Coronaviruset påverkar avgångar hos samtliga rederier. Se länkarna nedan för att hitta uppdaterad information från respektive rederi:

Uppdaterad Coronainfo från Viking Line
Uppdaterad Coronainfo från Eckerö Linjen
Uppdaterad Coronainfo från Tallink Silja
Uppdaterad Coronainfo från Birka Cruises

Rosella kryssning

Med Viking Lines Rosella kan du åka på en kortare ålandskryssning från Kapellskär till Mariehamn och tillbaka. Resan tar sammanlagt ca 5,5 timmar och biljetterna är normalt billiga (under 50 kr).

rosella

Eckerö Linjen kryssning

Eckerö Linjen, som är kända för sin goda mat, erbjuder ålandskryssningar från Grisslehamn till Eckerö och tillbaks. Detta är den kortaste vägen över Ålands hav och resan tar totalt ca 4,5 timmar. Även denna resa är billig då du bokar kryssning, vanligen under 50 kr (detta eftersom rederierna tjänar sina pengar på mat och dryck som du köper ombord).

eckerö kryssning åland

Längre ålandskryssningar

Cinderella KRYSSNING

Viking Line erbjuder även kryssningar till Åland med sina större båtar. Dessa avgår direkt från Stockholm och brukar erbjuda ett större nöjesutbud. Den här typen av kryssningar är också längre och det brukar krävas att du bokar en hytt i samband med kryssningen.

Den populäraste dygnskryssningen till Åland är med Viking Lines Cinderella. Med Cinderella avgår du från Stockholm och kryssar ett knappt dygn via Mariehamn innan du är tillbaks i Stockholm igen. Även dessa kryssningar är relativt billiga att boka, vanligen runt knappa 500 kr per person (inklusive hytt) på vardagar och ungefär det dubbla på helgerna.

Med Viking Line kan du även göra en dygnskryssning med de nya moderna färjorna Viking Grace och Viking Glory. Du tar Viking Grace från Stockholm och byter till Viking Glory för hemresan från Mariehamn. 

cinderella kryssning

Birka KRYSSNING

Birka Cruises lade tyvärr ner sin kryssningsverksamhet sommaren 2020 efter att Coronapandemin slagit hårt mot verksamheten. 

Tidigare erbjöd Birka Cruises kryssningar från Stockholm till Mariehamn. Båten avgick ca. kl. 18.00 från Stockholm och var tillbaks följande dag kl. 15.45. Om Cinderella är mer av en ”partykryssning” för en yngre målgrupp så var Birka troligen det bästa valet för pensionärer eller kryssningsresenärer som ville ha en lite lugnare tillvaro.

birka kryssning åland

Silja KRYSSNING

Med Silja Line kan du åka på en ”mellanlång” kryssning till Åland med färjorna Silja Galaxy och Baltic Princess. Du stiger på båten på morgonen i Stockholm, och byter sedan smidigt båt i Mariehamn för att sedan vara tillbaks i Stockholm till kvällen. Perfekt för de som är ute efter en lite lyxigare upplevelse, men som tycker att en dygnskryssning blir för lång.

Här kan du läsa mer om Silja Lines ålandskryssningar.

Video från Eckerö Linjen

Se Eckerö Linjens egen video som väl förmedlar känslan av en ålandskryssning. Videon är såklart gjord i säljande syfte, men man får ändå en bra känsla för vad som finns att tillgå i nöjesväg och matväg under färden över Ålands Hav.